Kondenzációs kémény

A kondenzációs kémények tulajdonságai és előnyei

A kondenzációs gázkazán működési elve, hogy a füstgázban lévő víz hőjét visszanyerjük gőz fázisból folyadék fázisba történő kondenzálással és az így nyert energia biztosítja a kazánok 100% feletti hatásfokát.

A kondenzációs gázkazán az alacsony hőmérsékletű fűtések megvalósításának ideális eszköze.

Rozsdamentes acél vagy kifejezetten a kondenzációs kazánokhoz tervezett speciális műanyag égéstermék-elvezető rendszerek, amelyek kettős szerepet töltenek be: egyrészt biztosítják a füstgáz elvezetését, másrészt garantálják a levegő-utánpótlást.

A kondenzációs kémények

Speciális zárt égésterű készülékhez csatlakozó égéstermék elvezető hétköznapi megnevezése.
A zárt égéstér lényege az, hogy az égéshez szükséges levegőt (oxigént) közvetlenül a készülékbe vezessük, miközben a keletkező égésterméket a készülékben levő ventilátor a nyomásálló csövön keresztül eltávolíthassa.
A kondenzációs kazánokhoz megfelelő kondenzációs kéményt kell kialakítani, figyelembe véve a nedves égésterméket és a kéményben is folytatódó kondenzvíz kiválást.

A kondenzációs technika lényege, hogy az égéstermékben lévő vízgőz kiválik, lecsapódik, a készülékben hasznos hőként jelentkezik. Az égéstermék elvezetésre többféle megoldás is létezik.
A kéményt párazáró anyagból kell készíteni a fenti hiba elkerülése érdekében. A kéményt párazáró anyagból kell készíteni mivel a kondenzációs kazánoknál mindig nedves az égéstermék és a kéményben is folytatódik a kondenzvíz kiválása. A kondenzációs kazánoknál legtöbb esetben kettős csövű rendszereket alkalmazunk, a kazánt zárt rendszerben dolgoztatjuk a szabadból, tehát a helyiség levegőjét nem érinti. Ez a megoldás életvédelmi és energiatakarékossági szempontból is a leghatékonyabb és legjobban ajánlott. E követelményeknek az erre a célra minősített épített kémény és a gyártók által forgalmazott füstgáz elvezető rendszer mindenben megfelel. A középső csőben, amely anyaga lehet speciális minőségű műanyag is, a lényeg, hogy vezesse az égésterméket, a külső csődben vagy más alakú csatornában pedig ezzel szemben az égéshez szükséges levegőt. A meglévő szigeteletlen 130 x 130 mm méretű, falazott korábbi hagyományos kéménybe behelyezhető a 70…80 mm átmérőjű egyenes vagy flexibilis égéstermék-elvezető cső. A kémény így még mint egy utolsó hőcserélő működik, 1…2% további energia-megtakarítást eredményezve.

Kondenzációs gázkazánokhoz pps/alu, pps kémény javasolt.
A fokozottan tömör és jó minőségű nyílászárók és a kondenzációs kazánok elterjedése számos új technikai megoldás bevezetését tette szükségessé.

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán „C” típusú zárt égésterű készülék. Tehát az égéshez szükséges levegőt szabadtérből szívja és az égésterméket is szabadba bocsájtja ki. Az égőtér teljesen független a lakótértől. Tehát a jelenlegi kazánok közül ez a legbiztonságosabb rendszer. Nem kell aggódnunk a sokat hallott szagelszívós, reteszelős megoldásoktól, lehet szagelszívó, ventilátor stb. Nem kell tartanunk a fokozottan tömör, hermetikusan zárt nyílászárók által okozta égési levegőhiánytól sem.

A kondenzációs kazán működése:

A kondenzációs kazánok működése során a cél az, hogy az égéstermék hőmérséklete, olyan alacsony legyen, hogy már a készüléken belül, elérjük azt a füstgáz hőmérsékletet, amelynél a vízgőz nem gázhalmazállapotban, hanem folyékony kondenzvíz állapotban van jelen. Miért? Halmazállapot változás során, amikor gázhalmazállapotból, folyékony halmazállapotúvá válik a vízgőz, hőenergia szabadul fel. Tehát visszanyerjük azt a látens hőt, melyet oly sok éven át a szabadba bocsájtottunk, a fölöslegesen kidobott pénzel és a légkör károsításával!

Előnye:

 • Hatásfok
 • „C” típusú tüzelőberendezés
 • Hermetikusan zárt nyílászárók biztonságosan beépíthetők
 • Zárt égésterű, nincs közvetlen kapcsolat a lakótérrel
 • Biztonságosan lehet konyhai szagelszívó, vagy bármely ventilátorreteszelés nélkül is
 • Modulációs égők, melyek mindig a teljesítményhez igazodnak
 • Esztétika
 • Modern időjárást követő szabályozási rendszer
 • Biztonsági rendszer, mely méri a füstgáz és levegő minőségét, így leáll, ha baj van

Hátránya:

 • Sajnos a legnagyobb hátrány még mindig a drágaságában rejlik, melyek csak későbbi idővel térülnek meg. (Nevezhetjük azonban ezt egy befektetésnek is)
 • Kondenzációs kazán ára
 • Kémény, épületgépészeti átalakítások
 • FONTOS papírok, de sajnos magas árak:
 • Hő és áramlás technikai méretezés,
 • Kéményseprő ipari nyilatkozat
 • Gázterv

Régi, nyílt égésterű készülékek cseréje modern kondenzációs készülékre:

Régi nyílt égésterű készüléket 2016. június 30-át bezárólag csak kondenzációs kazánra lehet kicserélni (kivételt képeznek a gyűjtőkénybe bekötött készülékek)! Ezek mindig kéménybélelési munkálatokkal járnak!

Fontos szakmai felvilágosítás:

 • Készülék csere esetén érdemes, olyan tüzelőberendezést (kazánt) választani, amely rendelkezik C6-os minősítéssel. A C6-os minősítés azt jelenti, hogy más gyártók által (nem csak a készülék gyártója által) minősített égéstermék elvezető berendezés is kialakítható, melyet átvesz a Gázmeó.
 • A készülék vásárlás során érdemes megvásárolni annak indító idomát is. Igény esetén mi is beszerezzük.

Bizonytalan? Kérje munkatársunk segítségét!

Adja meg adatait és munkatársunk visszahívja!

Telefon: 06-70-630-8010

Email: bestgas@outlook.hu